Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Antwerpse Bosgroepen zetten boseigenaars in de bloemetjes aan Abdij van Tongerlo

Bosgroep

Op 9 oktober vierden de Bosgroepen de ‘Dag van de Boseigenaar’. Dan zetten ze naar goede gewoonte de mensen in de kijker die met veel passie hun bos beheren.

In de provincie Antwerpen trokken de Bosgroepen met hun boseigenaars naar de Adbij van Tongerlo voor een bosbouwkundige wandeling, kinderzoektocht en een feestelijke afsluiter.

Op Vlaams niveau werden de resultaten van een enquête bij meer dan 1000 boseigenaars bekendgemaakt.

Jan Seynaeve, coördinator bij Bosgroep Zuiderkempen blikt tevreden terug op de Antwerpse editie van de ‘Dag van de Boseigenaar’ aan de Abdij van Tongerlo: “We kregen heel wat interessante vragen tijdens de wandeling door de bossen van de Norbertijnen. En ook tijdens de speurtocht zagen we blije kindergezichtjes. De locatie aan de Abdij van Tongerlo is dan ook bewust gekozen omdat de Bosgroep hier al een tijdje inzet op het ontwikkelen van gezonde bossen die bestand zijn tegen de klimaatverandering. Dat doen we samen met de gemeente .”

 

Boseigenaars, wie zijn ze, wat drijft hen? Resultaten uit de enquête

Naar aanleiding van de ‘Dag van de Boseigenaar’ peilden de Vlaamse Bosgroepen naar wat er leeft bij hun leden-boseigenaars. Meer dan 1000 mensen vulden de enquête in, waaruit enkele opvallende zaken naar voor kwamen. De grootste motivatie om zelf een bos te hebben, is om te zorgen voor een betere biodiversiteit en het milieu. Op de tweede plaats komt ontspanning, en op de derde plaats toekomstige generaties de voordelen kunnen bieden van het bos.

Dit hangt nauw samen met de redenen waarom eigenaars naar hun bos trekken. Ze zoeken er de rust op, genieten van de fauna en flora, en – verrassend – werken graag in het bos. Of zoals een boseigenaar het mooi verwoordt: ‘In het bos werken is de beste fitness, en je hoort er de beste playlist: het getjilp van vogels, gekraak van takken, gekwaak van kikkers, gezoem van vliegen en bijen.’

Uit de enquête bleken ook interessante cijfers:

  • 65% van de Vlaamse boseigenaars is 60-plus, zij beheren het bos vooral in functie van toekomstige generaties.
  • De groep boseigenaars tussen 20 en 40 jaar is met 6% aanzienlijk kleiner, maar is wel goed voor 15% van de bossen groter dan 5 hectare (opvallend: de doorsnee boseigenaar in Vlaanderen heeft een bos kleiner dan 1 hectare).
  • 32% van de respondenten werd boseigenaar via een erfenis, maar het merendeel, namelijk 57%, kocht zelf het bos aan. De overige 11% verwierf het bos op een andere manier.

Aan de hand van deze cijfers zien we duidelijk dat er heel wat verschillende soorten boseigenaars in Vlaanderen wonen”, aldus Dries Moerloose van De Bosgroepen. “ Maar wat ze gemeen hebben, is de liefde voor het bos en de ontspanning die ze er vinden”. Dat blijkt uit de vele anekdotes die de respondenten deelden. “Sinds ik in mijn bos vertoef, leef ik veel bewuster. Het bos verplicht je om tot rust te komen. Je wordt er één met de natuur .”

 

Of deze van boseigenaar Marieke Van Coppenolle uit Lille: ” Ik hing enkele mezenkastjes omdat de eikenprocessierups hier geregeld wordt gezien en de mezen lusten die wel. Maar de spechten maakten het gat in de kastjes groter, waardoor er geen mezen meer kwamen. Helaas kon ik nergens metalen plaatjes vinden waaruit ik een gat van de juiste grootte kon frezen, dus kocht ik in een doe-het-zelfzaak de metalen huisnummers 6 en 9. Die bleken exact de juiste diameter opening te hebben!”  

Foto links: Ook de Abdij van Tongerlo wordt als private eigenaar in de bloemetjes gezet. Foto rechts: Tijdens een boswandeling leerden geïnteresseerden hoe de bossen rond de abdij ‘kilmaatslim’ beheerd worden - foto Guy Janssens.

www.bosgroepen.be bij Nieuws.

 

Bosgroep

Deel dit artikel